Hielspoor

#

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Maar wat wordt er precies onder hielspoor verstaan? Bij hielspoor is er sprake van extra aangroei aan het bot van de hak. De extra botvorming die ontstaat op het bot van de hak noemt men hielspoor. 

De klachten die kenmerkend zijn voor hielspoor kunnen het beste worden omschreven als een felle of stekende pijn onder de voet. Vaak is deze pijn het meest te voelen in de voetboog doorlopend richting de hiel/hak en over het algemeen aan de binnenkant van de middellijn van de voet. De pijn die optreedt als gevolg van hielspoor is vaak met name ‘s ochtends vroeg en na een langere periode van inactiviteit (lang stilzitten) het meest aanwezig.

 

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor is een blessure waarbij de grondslag in veel gevallen ligt bij het overbelasten van de peesplaat die onder de voet loopt. Deze peesplaat wordt ook wel de fascia plantaris genoemd. Wanneer deze peesplaat te veel belast wordt kan dit leiden tot irritatie en daarmee het ontstaan van hielspoor en bijbehorende pijnklachten.  Deze irritatie van de peesplaat treedt vaak als gevolg op veroorzaakt door overbelasting tijdens het hardlopen of andere loopgerelateerde sporten (tennis, voetbal, hockey). Soms kan een bepaald type schoeisel (hoge hakken of enorm zacht schoeisel) ook aanleiding geven tot irritatie van de peesplaat en daarmee de kans op het ontstaan van hielspoor vergroten. Tot slot kan het hebben van een staand beroep of langdurig moeten staan ook van invloed zijn op het ontwikkelen van hielspoor. 

 

Behandeling bij hielspoor?

Bij de behandeling van hielspoor is het in eerste instantie van belang dat er, afhankelijk van de oorzaak, wordt gekeken naar het verlagen en mogelijk aanpassen van de belasting.

Op deze manier wordt verdere overbelasting en daarmee het instandhouden zoveel mogelijk voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat Shockwave-therapie een zeer effectieve en efficiënte behandelmethode is die vaak snel tot pijnverlichting leidt. Hierbij wordt het aangedane deel van de peesplaat onder de voet met schokken behandeld. Verder wordt aangeraden om goed te kijken naar andere factoren die van invloed zijn op de blessure. Denk hierbij aan het schoeisel wat wordt gebruikt, de ondergrond waarop wordt gelopen/getraind en de zwaarte en intensiteit van de huidige trainingen die worden gevolgd. 

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.