Achillespees tendinopathie

#

Wat is een achillespees tendinopathie?

Een achillespees tendinopathie bevindt zich aan de achterzijde van de voet en hak meestal 3 cm boven je hielbeen. Bij een achillespees tendinopathie zit het probleem in de pees zelf of bij de aanhechting ervan op het hielbeen, soms in combinatie met een slijmbeursontsteking. Waar zit jouw pijn? Vaak is deze met één vinger aan te wijzen.

De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft het vermogen grote trekkrachten te weerstaan. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een tendinopathie van het middengedeelte van de pees (mid-portion), en een tendinopathie van de aanhechting (insertie) van de pees op het hielbeen.

Het blijkt, dat wanneer het middengedeelte van de pees is aangedaan, de klachten sneller verholpen kunnen worden dan wanneer het probleem bij de aanhechting zit. Dit heeft onder andere te maken met compressie en drukkrachten die op de pees komen rondom de hak. Soms is naast de achillespees ook de slijmbeurs tussen je hak en de achillespees ontstoken, herstel is dan, nog uitdagender voor ons maar zeker ook voor jou.

Mid-Portion Tendinopathie

Mid-portion tendinopathie beïnvloedt het middengedeelte van de achillespees, meestal 2-7 cm boven het hielbeen. Het gebied is waarschijnlijk gezwollen en is vaak pijnlijk bij palpatie door in de pees te knijpen.

Insertie Tendinopathie

Een insertie tendinopathie treedt daarentegen op ter hoogte van de aanhechting van de pees, op het hielbeen.  

 

Welke klachten heb ik bij een achillespees tendinopathie?

  • Pijnlijke achillespees of -aanhechting op het hielbeen
  • In het beginstadium klachten na het sporten
  • In een later stadium klachten tijdens sport of zelfs in rust
  • Pijn bij het op de tenen staan, springen of hinkelen
  • De pees kan wat dikker zijn, hoeft niet
  • Directe druk op de pees of aanhechting is pijnlijk

Ochtendstijfheid is een kenmerkend symptoom omdat de achillespees een volledig bewegingsbereik moet verdragen, onmiddellijk na het opstaan in de ochtend. De symptomen zijn meestal gelokaliseerd in de pees en de directe omgeving.

 

Hoe ontstaat een achillespees tendinopathie?

De klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk nadat de pees gedurende langere tijd te veel belast is, overbelasting. Dit hoeft geen zware belasting te zijn. Met name hardlopers of andere duursporters hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze achillespees blessure. Maar ook een langere tijd niks doen kan peesproblemen opleveren. Een pees vindt verandering gewoon niet zo prettig.

Andere factoren die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van de klachten zijn: verhoging van de trainingsintensiteit, wijziging van schoenen, het naar binnen zakken van de voet (overpronatie), zwakte van de kuitspier of een verkorte kuitspier, ouder worden en overgewicht.

Maar ook veranderingen die tijdens de overgang plats vinden of andere hormonale schommelingen kunnen klachten in pezen verergeren. Daarnaast is bijvoorbeeld diabetes mellitus een factor die kan bijdragen aan peesontstekingen.

Behandeling achillespees tendinopathie

Belastende activiteiten moeten worden aangepast, zodat de belasting op de pees afneemt, maar volledige rust moet worden vermeden omdat dit de pees juist zwakker kan maken.

Het is aangetoond dat krachttraining niet alleen helpt om pijn te verminderen, maar ook de controle van de spier moduleert, en dus mogelijk ook de peesbelasting.

Het belangrijkste doel van de behandeling van tendinopathie is het verbeteren van de energieopslagcapaciteit van de pees. Dit is het vermogen van de pees en de bijbehorende spier om de belasting te beheersen, in wezen te functioneren als een “veer” bij het opslaan en vervolgens afgeven van energie.

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.