Waarom doe je aan hardlopen?

Hardlopen is een fantastische sport die je kan helpen gewicht te verliezen, je lichaam in vorm te brengen, je lichamelijke gezondheid op peil te houden en je spieruithoudingsvermogen te verbeteren. Joggen daarentegen heeft meer voordelen, naast het helpen om in vorm te komen.
Deelnemen aan een sport als hardlopen is een van de beste dingen die je kunt doen voor je hersenen, omdat het je humeur, je geheugen en je vermogen om nieuwe dingen te leren verbetert. Het is ook een van de leukste dingen die je voor je hersenen kunt doen.

Wie kan het doen?

Iedereen kan aan hardlopen doen, zolang ze er fysiologisch toe in staat zijn; meer specifiek moet de intensiteit van de inspanning in overeenstemming zijn met de functionele capaciteit van de persoon om hard te lopen. Mensen die al een betere conditie hebben en regelmatig lopen, ervaren dat hardlopen voor hen natuurlijker is. Dit komt omdat de inspanning die nodig is om dezelfde hartslag te behouden tijdens de training hen ertoe aanzet hun tempo te versnellen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat ze sneller gaan lopen.

5 redenen naast fysiek om te beginnen met hardlopen

 

Geen stress

Alle angst kan worden weggenomen door een half uurtje te gaan joggen, of dat nu op een loopband is of buiten. En hormonen liggen aan de basis van het probleem. Wanneer we hardlopen, produceert ons lichaam meer serotonine, dopamine en noradrenaline, allemaal stoffen die een kalmerend effect hebben.
Maar een nieuw onderzoek suggereert dat de voordelen van lichaamsbeweging veel groter kunnen zijn dan eerder gedacht. De negatieve effecten van stress op de verouderingsprocessen van ons lichaam kunnen gedeeltelijk ongedaan worden gemaakt door hardlopen, dat op cellulair niveau werkt.

Behandelt depressie en angst beter dan medicijnen

Hardlopen is goed voor de vrolijkheid. Volgens de resultaten van bepaalde studies kan het minstens drie keer per week beoefenen van aërobe oefeningen net zo nuttig zijn als medicijnen om de symptomen van droefheid en angst te verminderen. Bovendien helpt het bij het stimuleren van de vorming van neuronen in bepaalde delen van de hersenen die door depressie zijn vernietigd.
Bovendien heeft onderzoek bij dieren aangetoond dat deelname aan de activiteit de vorming van chemische stoffen in de hersenen in gang zet die de verbindingen tussen zenuwcellen versterken en als gevolg daarvan als een natuurlijk antidepressivum werken.

Nieuwe neuronen worden geboren

Slechts weinig mensen weten dat hardlopen ook onze hersenen kan versterken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het beoefenen van lichamelijke activiteit het proces van de aanmaak van nieuwe hersencellen versnelt en de verbindingen tussen neuronen versterkt, wat allebei iemands vermogen om zich te concentreren en te focussen kan vergroten.

Je houdt meer van jezelf

Hardlopen is een van de beste manieren om je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te vergroten. Volgens verschillende studies nemen ons zelfvertrouwen en ons gevoel van vervulling toe wanneer we zelfs maar een kleine vooruitgang zien in onze fysieke fitheid, uithoudingsvermogen, of beide; of wanneer we in staat zijn om taken te volbrengen die we voorheen onbereikbaar achtten.

De runnershigh

Het gevoel dat volgt op een inspannende oefening is er een van complete en totale vreugde. Veel mensen gebruiken de term “runner’s high” om dit soort high aan te duiden. Deze vreugdevolle ervaring kan ook worden bereikt door het voltooien van inspannende oefeningen zoals sprints, HIIT, en andere soortgelijke trainingen.