Patellapees tendinopathie

#

Jumpers Knee / patellapees tendinopathie

Patella tendinopathie geeft pijn aan de voorzijde van de knie. De pijn wordt verergerd door belasting en neemt toe met de belasting op de quadtriceps musculatuur, met name bij activiteiten met springen.

Patella tendinopathie is wordt veel gezien bij relatief jonge (15-30 jaar) atleten, vooral mannen, die sporten beoefenen zoals basketbal, volleybal, verspringen, tennis en voetbal, waarbij de patellapees herhaaldelijk wordt belast.

De prevalentie van deze aandoening bij elite volleybal- en basketbalspelers is vastgesteld op meer dan 40 procent. De belangrijkste risicofactor is de  trainingsbelasting.

 

Hoe ontstaat een patellapees tendinopathie?

De quadricepsspieren zijn verbonden met de knieschijf door de gemeenschappelijke quadricepspees. De patellapees verbindt vervolgens de onderkant van de patella met het scheenbeen. De kracht die door de quadricepsspieren wordt opgewekt, werkt via de patella als een katrol, waardoor de knie wordt gestrekt.

 

Behandeling bij patellapees tendinopathie

  • Aanpassen sportbelasting onder de pijngrens om de basisconditie op peil te houden.
  • Intensieve krachttraining voor de patella-pees en bovenbeen spieren.
  • Verbeteren romp, knie en enkelstabiliteit middels oefentherapie.

Isometrische oefeningen hebben mogelijk een pijnstillend effect wanneer isotonische oefeningen niet mogelijk zijn door vermoeidheid en veel pijn.

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.