Patellofemoraal Pijnsyndroom

#

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom?

Patellofemorale pijn wordt meestal gevoeld aan de voorkant, rond, of aan de achterkant van de patella. Symptomen van PFPS worden gekenmerkt door pijn die ontstaat bij activiteiten, die de belasting op het patellofemorale gewricht verhogen met een gebogen knie, zoals rennen, traplopen, hurken en langdurig zitten. Crepitaties kunnen ook gevoeld worden in het gewricht, naast gevoeligheid bij drukken op de knieschijf.

 

Hoe ontstaat patellofemoraal pijnsyndroom?

Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken die PFPS bij hardlopers veroorzaken. PFPS kan veroorzaakt worden door verschillende interne en externe factoren. Interne factoren kunnen zwakte van spieren en gewrichten, en anatomische en biomechanische afwijkingen zijn. Externe factoren zijn bijvoorbeeld overbelasting van het patellofemorale gewricht, wat kan ontstaan door trainingsbelasting, loopmethode en looppatroon, en een afname van de hellingsgraad (downhill running).

Letsel. Trauma aan de knieschijf, zoals een ontwrichting of breuk, is in verband gebracht met deze klacht. Hetzelfde geldt voor chirurgie. Kniechirurgie, met name reparatie van de voorste kruisband met uw eigen patellapees als transplantaat, verhoogt het risico op patellofemorale pijn.

 

Behandeling bij PFPS

Afhankelijk van de ernst, of het nu een acuut letsel is, zoals een klap op de knie, of een chronisch letsel zoals overbelasting, kunnen verschillende vormen van medische behandeling worden toegepast. Fysiotherapie en oefentherapie, onderwijs en voetorthesen zijn enkele voorbeelden.

Taping. Met de ondersteuning van kinesiotape, en de verminderde belasting van het patellofemorale gewricht, kunnen kortere zwaaiperioden worden bereikt, met een verbetering van de loopefficiëntie. Taping in combinatie met oefeningen en/of fysiotherapie zijn effectief bij de vermindering van patellofemorale pijn op korte termijn.

 

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.