Piriformis Syndroom

#

Wat is het piriformis syndroom?

Het Piriformis syndroom is een blessure die gekenmerkt wordt door klachten in de bil en heupregio. Maar wat wordt er nou precies verstaan onder dit syndroom. Bij het Piriformis syndroom is de grote heupzenuw die vanuit de bil het been in loopt, aangedaan. Voordat deze zenuw het been betreedt, moet hij eerst langs een dieper gelegen bilspier. Deze bilspier heet de piriformis. 

Hoe ontstaat het piriformis syndroom?

Bij het Piriformis syndroom ontstaan er klachten doordat de dieper gelegen bilspier, genaamd de piriformis, tegen de grote heupzenuw drukt. Deze compressie wordt veroorzaakt door een trauma waarbij de piriformis betrokken is, denk hierbij aan een val of fysiek contactmoment. Hierdoor wordt deze vaak verkort en kan er verhoogde spierspanning of zwelling optreden. Het piriformis syndroom uit zich met name door pijnklachten in en rond de bil en heupregio waarbij druk op deze gebieden voor extra provocatie van de pijn kan zorgen. In sommige gevallen kan deze pijn samengaan met uitstraling vanuit de bil richting het been en kunnen bepaalde draaibewegingen pijnklachten in de heupregio geven.

 

Behandeling van het Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom kan het beste worden behandeld door middel van een combinatie van detoniserende massage en mobilisatie van het aangedane gebied en bijbehorende structuren. Hiermee wordt met name de spierspanning van de piriformis aangepakt en zal dit zorgen voor afname van compressie vanuit deze spier op de grote heupzenuw.

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.