Testen & analyses

Inspanningstest

Inspanningstest ter bepaling van hartslag en trainingszones. Deze test is zeer nuttig om ten eerste een beeld te krijgen van wat voor ‘type’ loper je bent, maar zijn ook noodzakelijk voor het bepalen van  omslagpunten. Ook wel anaërobe drempel of threshold genoemd. 

Het zijn veelgebruikte termen in de hardloopwereld. Wat betekenen ze eigenlijk? Simpel gezegd is dat de hoogste trainingsintensiteit die je kunt leveren zonder een aanzienlijk hoge melkzuurwaarde (lactaat) te genereren. Ga je over deze drempelwaarde heen, dan zal het lactaat niet snel genoeg afgebroken kunnen worden en zich vervolgens gaan ophopen in het bloed. Dit kennen we als de term ‘verzuren’. 

Door te trainen op de juiste intensiteit kun je deze drempel gaandeweg verhogen en dus harder lopen.

 

Test inhoud

In een inspanningstest neemt de loopsnelheid geleidelijk toe met gedefinieerde intervallen, b.v. op een loopband of hometrainer of in een veldtest. De bloedlactaatconcentratie wordt gemeten aan het einde van elk interval en uitgezet tegen de belastingswaarde op een grafiek. De resulterende curve geeft de drempelwaarde aan. Hoe groter de intensiteit van de oefening van de atleet bij hun anaërobe drempel, geeft een fittere atleet aan.

Als een trainingsprogramma zo is ontworpen dat oefening plaatsvindt in het anaërobe drempelbereik, kan dit een positief effect hebben op het metabolisme, spiercontracties verhogen, spiercelreparatie verbeteren, bloedcapillairen verhogen en de hartfunctie verbeteren. Het lichaam produceert dan energie efficiënter, zelfs bij hogere intensiteitsniveaus. 

Kosten

Kosten hiervoor zijn 119,99 euro incl. btw.

Bij afname van lidmaatschappen:

  • Jaar: 50% korting

Analyse looptechniek

Het analyseren van de looptechniek kan zeer nuttig zijn bij het voorkomen van hardloopgerelateerde blessures.

 

 

Test inhoud

2D BioMechanics Analysis

 

Lateral view

Initial Contact

1. Foot Inclination Angle

2. Leg Inclination Angle

3. Knee Flexion Angle

Mid-Stance

1. Knee Flexion Angle

2. Ankle Dorsiflexion Angle

 

Toe-Off

1. Hip-Extension

2. Ankle Plantarflexion

 

Posterior View

Mid-Stance

1. Trunk Side Bending

2. Lateral Pelvic Drop

3. Rearfoot Eversion

 

Conclusie 

Kosten

Kosten hiervoor zijn 69,99 euro incl. btw.

Bij afname van lidmaatschappen:

  • Jaar: 50% korting

Benodigdheden

  • Hartslag meter met borstband. (Eventueel ook te leen.)
  • Handdoek

Test locatie

Utrecht

Culemborg

Beesd

 

Testdagen

Bovenstaande testen kunnen gedurende het gehele jaar afgelopen worden. Daarvoor kun je direct een afspraak inplannen. Een aantal keer per jaar organiseren wij ook testdagen. Tijdens deze testdagen hebben wij de beschikking over het beste van het beste meetapparatuur. Hierdoor kunnen wij o.a. ook de VO2MAX meting uitvoeren. Lees hieronder meer.

Veel gestelde vragen

  • Hoe wordt er lactaat afgenomen?

Lactaat wordt afgenomen door middel van een pijnloos prikje in de vinger. Er zal ten alle tijden een nieuwe steriele naald gebruikt worden bij iedere prik. 

  • Is een inspanningstest zwaar?

Het is goed om te weten dat je bij deze inspanningstest niet maximaal hoeft te gaan. Wij testen lopers sub-maximaal met een persoonlijk vooraf opgesteld testprotocol.

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

Hoe kan ik blessurevrij lopen? Hoe kan ik lichter en ontspannender lopen? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik ik het lichaam zonder overbelasting? Hoe maak ik gebruik van de zwaartekracht? Hoe maak ik beter gebruik van mijn voeten? Verrijk jezelf met een training en maak kennis met een hele nieuwe loopervaring.